Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Uczulenie na laktozę

Mleko, jogurty i sery bez laktozy

Nie da się ukryć, że spis przetworów mlecznych jest bardzo szeroki i zróżnicowany. Jak się jednak okazuje, obok popularnych produktów wytwarzanych z mleka na rynku coraz częściej można zetknąć się z nabiałem bez laktozy. Producenci oferują nam mleko, jogurty oraz sery bez laktozy. Czym są takie przetwory i do kogą są adresowane?

Najczęstszą przyczyną odstawienia nabiału jest tak zwana nietolerancja laktozy, na którą cierpi coraz większa liczba osób. Jest to rodzaj nietolerancji pokarmowej, która zazwyczaj wywoływana jest niedostatecznym trawieniem laktozy. Laktoza to organiczny związek chemiczny, który został zidentyfikowany jako cukier w latach osiemdziesiątych XVIII wieku.

W przypadku zdiagnozowania nietolerancji laktozy konieczne jest unikanie spożywanie mleka oraz produktów mlecznych, które zawierają w swoim składzie laktozę. W przeciwnym razie może pojawić się biegunka, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych oraz kurczowy ból brzucha. Obok nietolerancji laktozy wrodzonej wyróżnia się także nietolerancję pierwotną oraz nabytą (wtórną).

Na skutek wzrostu liczby osób, u których podejrzewa się wyżej opisaną nietolerancję pokarmową, na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty mleczne bez laktozy. Dla osób cierpiących na ten rodzaj alergii z całą pewnością to bardzo duże udogodnienie, gdyż w ten sposób nie trzeba całkowicie eliminować nabiału z diety. Można sięgnąć po mleko, jogurty i sery bez zawartości laktozy.

Nabiał bez laktozy charakteryzuje się przede wszystkim tym, iż zawiera w swoim składzie bardzo niewielkie ilości cukru mlekowego. Dzięki temu w odpowiednich ilościach takie przetwory mleczne mogą być spożywane przez alergików. Co więcej, obecnie na rynku można też znaleźć nie tylko nabiał, ale także ciemne pieczywo bez laktozy.

Na rynku dostępne jest także mleko bez zawartości laktozy. W takich produktach również została obniżona zawartość cukru mlekowego. Zanim jednak sięgniemy po taki produkt, zawsze zapoznajmy się wcześniej z informacjami zamieszczonymi na etykiecie.

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy powinny wybierać nie tylko przetwory pozbawione cukru mlekowego, ale także mleka w proszku, serwatki oraz śmietany. Im mniejsza będzie zawartość tego rodzaju substancji w danym produkcie, tym znajdziemy je na dalszych pozycjach w liście składników. Ciekawym pomysłem dla osób z tym rodzajem nietolerancji pokarmowej może być też sięgnięcie po mleko sojowe, które nie zawiera laktozy.